Statiunea balneara Bankya

Bankya este renumita pentru apa sa minerala, cu o temperatura de 36,5 - 37° C. Apa are o mineralizare scazuta, hipotermala, cu un nivel scazut de duritate, curata, fara miros, cu multe calitati gustative placute si este potrivita pentru consumul zilnic.Statiunea balneara Bankya Este folosita cu succes pentru tratamentul bolilor cardiovasculare si al afectiunilor sistemului nervos. Numele de Bankya este, de asemenea, legat de apa minerala. inseamna de fapt "baie mica".

Orasul Bankya este situat la o distanta de 17 km vest de Sofia, la poalele muntelui Lyulin, la o altitudine de aproximativ 700 de metri. Clima din regiune este temperat continentala, cu o temperatura medie in ianuarie de + 2° C si +19,6° С in iulie . Linistea muntelui, aerul curat si apa tamaduitoare sunt motivul pentru care Bankya a capatat statutul de statiune balneara, preferata pentru relaxare si tratament balneologic.

Regiunea Bankya a fost locuita de mii de ani. In timpul sapaturilor arheologice din sectiunea rezidentiala Verdikal, au fost gasite ramasite de cladiri romane, ziduri, canalizare si bijuterii din bronz. De la mijlocul secolului al XIX-lea pana la eliberarea de sub dominatia otomana in 1878, Bankya a fost ferma unui lider militar otoman. in mijlocul fermei se afla un izvor puternic, care umplea un mic bazin in baia liderului. Bulgarii nu aveau voie sa faca baie in apa; aveau voie sa intre in noroiul vindecator al mlastinii din apropiere doar o data pe an. Acest lucru se intampla la ziua de pomenire a bisericii "Sfintii Martiri Kirik si Iulita", care este sarbatorita in prezent la 15 iulie. De aici provine traditia de a sarbatori zilele traditionale din Bankya - "Goreshlyatsi" pe 15, 16 si 17 iulie. Dupa Eliberare, bulgarii au rascumparat in intregime terenurile mostenitorilor conducatorului, iar la sfarsitul secolului al XIX-lea, aici a fost deschis primul hotel. La scurt timp dupa aceea, izvoarele minerale din regiune au fost canalizate. Cladirea primei bai publice din oras a fost construita in 1906. Se numea: "Baia Mica". in 1910, conform unui proiect al arhitectului din München Karl Hocheder, unul dintre cei mai renumiti specialisti europeni in instalatii balneologice, a fost finalizata "Baia Mare". Prin monumentalitatea si functionalitatea sa, este unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale Bankiei.

Exista multe repere interesante in regiunea Bankya.

Printre acestea se numara urmatoarele: biserica "Sfantul Chiril si Sfantul Metodiu", templul "Martirilor Kirik si Iulita", construit in 1932, precum si biserica "Sfantul Gheorghe" din Ivalyane, construita pe ruinele unui vechi templu votiv din epoca romana. "Toti Sfintii" din zona rezidentiala Vedikal este cel mai vechi templu crestin din regiunea Bankya. Se crede ca a fost construit imediat dupa biserica Boyana (secolele 10 - 11).