Statiunea balneara Hisarya

Hisarya este renumita pentru apele sale minerale vindecatoare: 16 izvoare minerale naturale si 6 fantani de apa minerala forate.

Orasul este unul dintre cele mai vechi si mai populare centre balneologice si balneare din Bulgaria. Clima este blanda si placuta.Statiunea balneara Hisarya Un fenomen remarcabil acolo este lipsa cetii. Din acest motiv, orasul este considerat unul dintre cele mai insorite locuri din Bulgaria. Temperatura medie in iulie este de 21,4 grade С si 1,1 °С in ianuarie. Temperaturile minime in ianuarie sunt de -10/-11°С.
Orasul Hisarya este situat in centrul Bulgariei, la 40 km nord de Plovdiv si aproximativ 180 km est de Sofia.
Clima placuta si apele minerale din aceasta locatie s-au dovedit a fi atractive pentru colonisti inca din cele mai vechi timpuri. O asezare preistorica a existat in acest loc inca din secolul al V-lea i.Hr. in regiune a fost infiintata si o asezare tracica din secolele IV - III i.Hr. Perioada de glorie a asezarii a fost in epoca romana. in 293, imparatul Diocletian l-a declarat oras si aceasta a marcat inceputul constructiei de ziduri masive de fortificatie, cladiri publice, bai, strazi etc. A devenit al treilea oras ca marime din provincia Tracia. in ceea ce priveste starea de conservare si unicitatea sistemului sau de fortificatii, orasul roman Diocletianopolis se afla printre primele clasate din Europa. Zidul de fortificatie are 2327 m lungime si pana la 11 m inaltime in anumite sectiuni. Poarta de sud, cunoscuta si sub numele de Camile, are o inaltime de 13 m. Arhitectura urbana a orasului antic este situata in principal in Parcul Momina salza din Hisarya (Parcul Lacrimii Fecioarei). Acolo, vizitatorii vor gasi o cladire publica mare si impresionanta (resedinta), izvoare termale care se intind pe o suprafata de aproximativ 2000 mp si un amfiteatru. La 300 m sud de orasul fortificat se afla un mormant al familiei romane. A fost pastrat in forma sa originala si este deschis pentru vizitatori. Un mozaic de podea multicolor si picturi murale cu trandafiri pot fi gasite acolo.
Orasul situat pe teritoriul cetatii antice si monumentele de cultura/zidul fortificat, amfiteatrul, cladirile publice, bazilicii crestine, baracile, vile, izvoarele termale si un mormant roman/ cuprinde Rezervatia Arheologica Nationala Diocletianopolis.
Numele Hisarya deriva din cuvantul arab "hisar" care inseamna cetate. Muzeul de Arheologie din oras prezinta descoperiri descoperite in timpul sapaturilor arheologice efectuate in Hisarya, precum si modele ale amfiteatrului, o cladire rezidentiala, o bazilica timpurie crestina si poarta sudica Camels.

Orasul este renumit pentru parcurile sale frumoase.

Acestea sunt raspandite pe o suprafata de 700 de decare si includ peste 160 de specii de arbori decorativi.
Templul Ortodox Sf. Panteleimon construit in 1889 este situat in centrul orasului. Este renumit pentru picturile sale murale. Sf. Dimitar, cel mai vechi templu ortodox /construit in 1845/ situat in imobilul Verigovo, este de asemenea interesant. Pe langa aceste doua temple, mai sunt: ​​un alt templu ortodox, doua biserici catolice si o moschee.
Regiunea Hisarya abunda in monumente arheologice din perioada tracica. Cel mai mare complex religios tracic din Bulgaria dateaza din secolele VI-V i.Hr. se afla langa satul Starosel (Satul Vechi). Resedinta unui domnitor trac este situata la 22 km nord de acesta, sub Varful Kozi gramadi (Varful Maselor Caprelor), unde cercetarile sunt in desfasurare. Un centru comercial trac situat in apropierea satului Krashtevich, datand din secolele VI-IV i.Hr., este, de asemenea, cercetat.
Drumul spre Starosel trece prin Satul Staro Zhelezare unde turistii pot vizita Casa Traditiilor - o expozitie etnografica care dezvaluie obiceiurile si traditiile regiunii prin demonstratii ale activitatilor de zi cu zi din trecut si degustari de preparate gatite in casa. Apele minerale, pentru care orasul Hisarya este renumit, sunt folosite pentru tratarea bolilor renale si urologice, a bolilor vezicii biliare, a bolilor gastro-intestinale, precum si a bolilor musculo-scheletice. Efectele lor de vindecare pot fi realizate prin consumul de apa precum si prin proceduri acvatice pentru prevenirea si reabilitarea bolilor, in combinatie cu kinetoterapie si diete. Hisarya ofera multe oportunitati de cazare: de la mici pensiuni de familie pana la hoteluri luxoase de 4 stele. Majoritatea hotelurilor au un spa modern si centre balneologice care ofera o mare varietate de proceduri de reabilitare si tratament. Statiunea ofera diverse forme de divertisment si oportunitati bune pentru sport: piscine interioare si exterioare cu apa minerala, tenis, volei, baschet, ciclism, calarie, motocross, paintball etc., precum si vanatoare si pescuit.

Regiunea Hisarya are mari traditii in cultivarea strugurilor si productia de vin, de asemenea.

Degustarile de vinuri locale fac atat parte din ospitalitatea locala, cat si o atractie turistica. Mai multe crame din regiunea Hisarya ofera degustare de vinuri