Statiunea balneara Varset (Varshets)

Varset (Varshets) este cea mai veche statiune balneara din Bulgaria.

Temperatura medie in Varshets in ianuarie este de 2,1°С, temperatura medie in iulie este de 22°С, iar temperatura medie anuala este de 11°С, deoarece fluctuatiile substantiale de temperatura sunt caracteristice regiunii.

Orasul a fost fondat in jurul unui izvor mineral. Cele mai vechi dovezi scrise pastrate pentru existenta sa se gasesc in cronicile bizantine si dateaza din secolul al VI-lea d.Hr.Statiunea balneara Varset (Varshets) Acolo este numita Medeca (Medicus - medicinal) - singurul oras de pe teritoriul Imperiului Roman care poarta acest nume.
Lucrarile dr. Damyan Ivanov (1874 - 1959), primul balneolog bulgar educat in Europa, au jucat un rol central in dezvoltarea Varshets ca statiune balneara.

In 1910, prima baie minerala din Bulgaria a deschis usile la Varshets. Astazi se numeste Baia Minerala Veche. Arhitectura sa seamana cu designul bailor din Baden-Baden. Noua baie minerala din oras este situata langa cea veche. Este deschis pentru vizitatori din 1930. Exista o veche fantana de baut construita in 1934 pe drumul catre cele doua bai. Temperatura apei care curge din ea este de 37°С.
Faptul ca nu exista calcar in apa Varshets o face una dintre cele mai moi din Bulgaria. Aceasta apa minerala este folosita pentru tratamentul bolilor neurologice, cardiovasculare si musculo-scheletice. Aerul proaspat si apa curativa au, de asemenea, un efect pozitiv asupra bolilor gastrointestinale si excretorii, problemelor oculare si ale pielii etc.

Varshets este, de asemenea, renumit pentru frumosul sau parc, care este al doilea cel mai mare parc artificial din Bulgaria, cu cei 800 de decare, precedat doar de Parcul Borisova Gradina (Gradina lui Boris) din Sofia. Se contopeste in Slanchevata gradina (Gradina insorita) construita in 1934. Numele acestei gradini deriva din aleile sale in forma de raze de soare, care sunt facute din piatra speciala care reflecta lumina soarelui. In anii 1930 Varshets Resort era o destinatie populara printre membrii elitei artistice si politice bulgare. Cazinoul de baie situat in apropierea bailor vechi si noi din centrul orasului Varshets a fost construit in 1924. A atras bulgari bogati si straini inainte de al Doilea Razboi Mondial. Este cunoscut si sub numele de Cazinoul Regal deoarece printul Kyril (1895 - 1945) mergea acolo. in prezent, atat cazinoul, cat si Baia Veche pot fi vazute doar din exterior.

Ivanchova polyana (Lunca lui Ivan) este un alt loc popular in Varshets. Aleile parcului orasului duc la lunca care se afla in punctul cel mai inalt. Pe masura ce orasul s-a dezvoltat ca un renumit centru balnear, pajistea a devenit parte a Caii Sanatatii - un loc pentru sport si relaxare. Localnicii cred ca roua de dimineata a Ivanchova polyana are puteri vindecatoare daca se spala cu ea inainte de rasaritul soarelui. in zilele noastre pajistea a devenit un loc perfect pentru picnicuri si timp de calitate in imprejurimile naturii frumoase. Un alt loc placut pentru plimbari este situat la 5 km sud de oras, deasupra Cartierului Zanozhene: Zona Vodopada (Zona Cascada) - o cascada de apa cu doua niveluri care curge in josul raului Orlovshtitsa. Exista o zona pietonala frumoasa in centrul orasului Varshets, cunoscuta sub numele de Bulevardul cu Sycomores. Copacii care au peste 100 de ani stau inalti de fiecare parte a bulevardului de doi kilometri. Acesta este, de asemenea, un loc traditional unde oaspetilor si locuitorilor din Varshets le place sa se plimbe. Unele dintre cele mai frumoase vile din oras construite la inceputul secolului al XX-lea se afla de-a lungul aleii.

Orasul Varshets are un Muzeu Municipal care a fost fondat in 1999. Muzeul este impartit in patru sectiuni: Antichitate, Descoperiri arheologice si Colectie de monede, Balneologie si Etnografie. Un loc special este acordat sculpturii in bronz din secolul al II-lea i.Hr. a lui Telesfor, baiatul-zeu trac, care este simbolul orasului de astazi.