Statiunea balneara Velingrad

Velingrad este situat la 130 km de Sofia si la 80 km de Plovdiv in partea de vest a muntelui Rodopi. Natura frumoasa si zacamintele de ape minerale fac din Velingrad una dintre cele mai importante statiuni balneologice din Balcani.
Velingrad a fost infiintat in 1948 la fuziunea a trei asezari - Kamenitsa, Ladzhene si Chepino.
Regiunea Chepino a devenit parte a statului bulgar inca din Primul Imperiu Bulgar.

Cetatea Tsepina, precum si intreaga regiune au cazut sub puterea otomana in 1371-1373.
Cetatea Tsepina este un monument de cultura cu semnificatie nationala.Statiunea balneara Velingrad A fost construita pe un deal stancos cu o altitudine de 1136 m, iar in Evul Mediu cetatea a fost un centru politic si administrativ. Recent au fost renovate fundatiile zidurilor cetatii, temelia bisericii si patru rezervoare de apa. Exista o expunere a descoperirilor, descoperite in urma cercetarilor sale arheologice la poalele Tsepina.
Atelierele si intreprinderile de prelucrare a materialelor lemnoase au fost infiintate in regiunea din jurul Velingradului dupa Eliberarea de sub Imperiul Otoman in 1878.

Velingrad este renumit si pentru cel mai mare izvor carstic din Bulgaria, numit Kleptuza. Debitul sau este de la 600 la 1200 l/sec si alimenteaza doua iazuri cu o zona de odihna separata, cu roti de apa pe lateral.
Temperatura medie anuala a aerului in statiune este de + 9,3°С, cu temperaturi medii in ianuarie si iulie de + 1,8°С si, respectiv, + 18,7°С. Velingrad este pe primul loc in Bulgaria in ceea ce priveste abundenta si diversitatea apelor sale minerale, a caror temperatura variaza intre 28°С si 91°С. Diversitatea apelor minerale a condus si la o diversitate de optiuni de utilizare a apei minerale - pentru relaxare, reabilitare si recuperare. Baile minerale, piscinele, plajele, sanatoriile balneologice si hotelurile SPA sunt disponibile pentru turisti. Cea mai fierbinte apa este in sectiunea Kamentsa - cu o temperatura de pana la 91° С.

Apa minerala si procedurile care sunt oferite in Velingrad au influenta favorabila asupra aparatului locomotor, tulburari neurologice, hipertonie, probleme ginecologice, boli renale si urologice, respiratorii si stomacale si intestinale.
In timpul convertirii fortate in masa la mahomedanism (islam) a bulgarilor din regiune din a doua jumatate a secolului al XVII-lea, multi oameni scapasera si se ascunsesera in paduri, pentru a-si pastra credinta crestina. Dupa aceea, cei mai multi dintre ei s-au stabilit in sectiunea rezidentiala a Kamenitsa, unde au construit templul "Sf. Treime". in secret s-a sapat o piroga, a fost transformata in capela si acolo s-au savarsit liturghii. in 1933 a inceput pictarea templului, care a continuat timp de noua ani. in 1965, biserica a fost reconstruita. Are 211 mp. suprafata construita; cladirea este masiva, iar peretii sunt din piatra cu grosimea de 0,80 m.

Un alt loc interesant din Velingrad este Muzeul de Istorie. in ea se poate vedea una dintre cele mai bogate expozitii de oua de Paste pictate din Bulgaria.
Multe teritorii protejate sunt situate in regiunea Velingrad - Valyavitsite, Rogachitsa, Cernovets (Arapchal).