Statiunea Kavarna, litoral Marea Neagra Bulgaria

Orasul Kavarna este situat pe un tarm stancos in partea de nord a coastei bulgare a Marii Negre, la 63 km nord-est de Varna. Frumoasa coasta a orasului Kavarna se intinde pe 42 km, iar suprafata totala a plajei a municipalitatii se ridica la 74 000 mp.Statiunea Kavarna, litoral Marea Neagra Bulgaria Populatia orasului este de aproximativ 11 000 de oameni.

Dovezile activitatii umane in regiune dateaza din mileniul III i.Hr. Colonistii greci din Mesembria (actualul Nesebar) au infiintat in regiune Colonia Bizone in secolul al V-lea i.Hr. Astazi, ramasitele unui zid fortificat construit in secolul al IV-lea d.Hr. pot fi gasite pe Capul Chirakman, la 3 km sud de Kavarna. in Antichitatea Clasica si Evul Mediu, orasul a fost un important centru economic si cultural. in secolul al XIV-lea, Karvuna (Kavarna) si orasul din apropiere Kaliakra erau principalele orase ale Principatului Karvuna. Dupa secolul al XV-lea, orasul medieval Karvuna a primit numele Kavarna.

Kavarna a fost capitala rock a Bulgariei. in fiecare vara, orasul aduna muzicieni rock celebri pe o singura scena. Primul festival Kavarna Rock Fest a avut loc in 2006 si de-a lungul timpului au participat trupe si muzicieni precum Scorpions, Dream Theatre, Tarja, Doro, Heaven and Hell, Motorhead, Manowar, precum si multi alti muzicieni si trupe rock celebri.

Muzeul de istorie din Kavarna contine descoperiri care dateaza din secolele V-VI i.Hr. pana in 1940. Sunt expuse descoperiri ale triburilor tracice care au populat regiunea, precum si cele care demonstreaza modul de viata al slavilor si al proto-bulgarilor. O expozitie extrem de interesanta poate fi gasita in muzeu: un lingou de polimetal, care era un mijloc de schimb inainte de epoca monedelor. Lingourile au fost raspandite in a doua jumatate a mileniului II i.Hr. in regiunea Estului Mediteranei. Muzeul contine si monede de argint din comoara tarului Ivan Alexandru (care a domnit in perioada 1331 - 1371). Langa muzeu se afla baia turceasca restaurata din secolul al XV-lea. Dobrudzha si expozitia de mare, care spune istoria maritima a regiunii, poate fi vazuta acolo. Sunt expuse ancore de piatra, monede si o comoara de aur tracica gasite pe tarmurile Dobrudzha.

Kavarna are, de asemenea, un muzeu etnografic care expune obiecte caracteristice stilului de viata al oamenilor din Kavarna, rochii nationale ale diferitelor grupuri etnografice si podoabe. Expozitia se afla intr-o casa tipica cetatenilor bogati din Dobrudzha.
Unele dintre cele mai pitoresti plaje de pe coasta bulgara a Marii Negre sunt situate in regiunea Kavarna. Statiunea Rusalka (Sirena) si frumosul sau tarm stancos se afla la doar 20 km de oras. Capul Kaliakra, cel mai estic punct al coastei bulgare a Marii Negre, este, de asemenea, in apropiere. Un muzeu este gazduit intr-una dintre pesterile de pe Capul Kaliakra, unde vizitatorii pot afla mai multe despre istoria si dezvoltarea Cetatii Kaliakra de-a lungul anilor. Kaliakra este o rezervatie naturala si arheologica; multe specii protejate traiesc in limitele sale; acolo se pastreaza si ramasitele unui zid fortificat si o baie.

Satul din apropiere Kamen bryag (Stone Shore) este popular printre turisti ca loc pentru a sarbatori dimineata de iulie. in 2007, John Lawton, solistul trupei Uriah Heep, a interpretat celebra melodie a trupei cu acelasi titlu la rasaritul soarelui pe malul marii. Dimineata de iulie este o traditie hippie nascuta in epoca socialista ca un protest subtil impotriva regimului si ca o sarbatoare a spiritului liber si a muzicii rock. La 2 km de Kamen bryag se afla Rezervatia Arheologica Nationala Yaylata, unde s-au facut o serie de descoperiri arheologice. Pe un teritoriu de 300 de decare sunt descoperite trei necropole sculptate in stanci si 101 locuinte rupestre din mileniul V i.Hr. Yaylata este situata intre doua terase marine. Se considera ca golful dintre ele a fost folosit candva drept port, din cauza numarului mare de ancore gasite pe fundul marii. Cetatea din Yaylata a fost construita la sfarsitul secolului al V-lea si inceputul secolului al VI-lea. Apoi a fost demolata si s-a infiintat acolo o asezare bulgara mai tarziu in secolul al IX-lea. Rezervatia a fost inscrisa in Registrul ariilor si zonelor protejate din Bulgaria in temeiul Ordonantei nr. RD-822 din 23 august 2002.

Doua zone umede importante se afla la nord de Kaliakra: Bolata si Taukliman (The Bird’s Cove). Interesante pasari de apa cuibaresc in aceste locuri, iar unele dintre speciile de animale sunt incluse in Cartea Rosie a Bulgariei (o lista a speciilor pe cale de disparitie din tara). Acestea sunt cateva dintre destinatiile din tara preferate de ornitologi.
Satele Balgarevo si Tyulenovo si orasul Shabla sunt situate in vecinatatea orasului Kavarna. Pe langa plajele sale frumoase si reperele istorice, Kavarna si regiunea atrag turistii cu cateva evenimente traditionale, cum ar fi Mussel and Fish Fest, Week of the Sea, Kavarna Rock Fest etc.