Statiunea Pomorie, litoral Bulgaria
Statiunea Pomorie este situata in partea de sud a coastei bulgare a Marii Negre, la 22 km de Burgas si la aproximativ 400 km de Sofia. Populatia orasului este de aproximativ 14 000 de oameni. Prin Pomorie trece drumul principal E87 care leaga partile de nord si de sud ale Coastei Marii Negre. La Varna, Burgas, Sozopol si Nesebar se poate ajunge prin portul Pomorie. Orasul se afla in imediata apropiere a aeroportului international Burgas.
Pomorie este una dintre cele mai populare destinatii vara - temperatura medie a aerului si apei in iulie este de 23,6°С, exista pana la 2 360 de ore de soare in fiecare an, iar plaja are aproximativ 5 km lungime. Iernile sunt blande si cu precipitatii minime.
Mai mult, regiunea a fost renumita pentru calitatile medicinale ale namolului extras in timpul productiei de sare din Lacul Pomorie inca din cele mai vechi timpuri. Puterile vindecatoare ale apei minerale din oras sunt, de asemenea, binecunoscute. Racirea lenta a apei de mare este foarte tipica pentru regiune. Dimineata inainte de rasarit, aerul este bogat in ozon, ioni negativi, raze ultraviolete si iod eliberat sub forma de gaz de algele marine.
Cele mai vechi dovezi ale activitatii umane gasite in Pomorie dateaza din epoca neolitica (mileniul VI i.Hr.). Mai sunt urme din Epoca Calcolitica (mileniul V i.Hr.), epoca bronzului (mileniul III - II i.Hr.) si epoca fierului (sfarsitul mileniului II i.Hr.). in secolul al II-lea i.Hr., Pomorie a fost numit Anchialus. in 45, Anchialus a devenit parte a Imperiului Roman. Orasul s-a extins in timpul secolului al II-lea cand a fost mutat intr-un loc nou (in zona Paleocastro). Perioada in care Anchialus a facut parte din Imperiul Roman a fost marcata de un progres puternic. Dezvoltarea economica si politica a orasului a fost dovedita de faptul ca a inceput sa bata monede.
Cultul nimfei a fost extrem de raspandit in aceasta perioada. Potrivit localnicilor, asa-numitele nimfe anchialice erau trei fete care locuiau in munti, paduri si rauri. Erau considerate zeite - protectorii izvoarelor. Acest cult era legat de izvoarele minerale Aqua Kalide din apropiere - baile minerale moderne din Burgas, numite bai Anchialus. Orasul a fost vizitat personal de conducatorii Imperiului Roman, deoarece marile sarbatori au avut loc la 28 octombrie 294 in onoarea vizitei imparatului Diocletian.
Orasul si-a pastrat pozitia strategica in Evul Mediu. Adesea, regiunea sa a devenit scena de lupte violente intre bulgari si bizantini, iar controlul asupra orasului a trecut de multe ori dintr-o tabara in alta. in 1453, Anchialus a fost cucerit de otomani. in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea si in prima jumatate a secolului al XIX-lea, orasul de coasta a functionat ca centru administrativ. Orasul a fost eliberat de sub stapanirea otomana la 7 februarie 1878.
Anchialus a continuat sa se dezvolte dupa Eliberare - localnicii s-au ocupat de viticultura, productia de vin, pescuit, productia de sare etc. Productia de sare a fost intotdeauna foarte importanta pentru Regiunea Pomorie. Pescuitul joaca, de asemenea, un rol semnificativ in traiul oamenilor si in economia orasului. Mestesugurile si comertul pe mare s-au dezvoltat predominant. in 1934, Anchialus a fost redenumit in Pomorie.