Trigrad - un minunat sat montan, langa granita cu Grecia

Trigrad este un sat minunat situat la 1.240 de metri deasupra nivelului marii in vestul muntelui Rodopi, langa granita cu Grecia. Este situat in municipiul Devin, in judetul Smolyan, si este renumit pentru reperele sale naturale si pentru ospitalitatea localnicilor.

Multe descoperiri arheologice arata ca satul dateaza din cele mai vechi timpuri.Trigrad - un minunat sat montan, langa granita cu Grecia in apropiere au fost gasite locuinte rupestre si asezari tracice. Se presupune ca numele satului a fost dat datorita faptului ca in trecut existau trei sate mai mici in acelasi loc.

Natura tipica a muntilor Rodopi de vest isi desfasoara toata frumusetea in zona Trigradului. Padurile magnifice de pini cu pini batrani se schimba cu pajistile proaspete, muscatele si haberlea cresc pe stancile de marmura. in vecinatatea satului se afla aria protejata Chairski ezera (Lacurile Chairski) - sapte lacuri frumoase de origine alunecarilor de teren. Raul Chairska formeaza un defileu interesant, incununat cu fenomenul natural Prevaletiya kamak - un arc natural de stanca, care se ridica la 10 metri deasupra apei. Rezervatia Shabanitsa este situata in debitul superior al raului. Pastreaza o padure valoroasa de fag-molid, veche de peste 200 de ani.

Celebra formatiune - Trigradsko Zhdrelo (Cheile Trigradului) este situata in apropierea satului. Este o zona protejata cu numeroase pesteri, dintre care cele mai faimoase sunt Diavolsko Garlo (Gatul Diavolului) si Pestera Haramiyska. Exista o legenda despre pestera numita Diavolsko garlo. Acesta spune povestea eroului trac Orfeu, care a coborat in ​​taramul mortilor pentru a-si cauta iubita Euridice. Conform credintelor, Orfeu a ajuns in conacele subterane numai dupa ce a intrat in Gatul Diavolului. Oamenii din Trigrad sarbatoresc misterele orfice pe 7 august. Ritualurile antice pagane, ramase din vremea tracilor, si paradele mummerilor sunt combinate cu cantece populare Rhodope. La acest festival deosebit este sarbatorita ziua satului Trigrad. Atrage multi turisti in fiecare an.

Prin satul Trigrad trec mai multe trasee turistice. Potecile sunt bine marcate si de lungimi diferite. in satul Yagodina din apropiere se poate ajunge cu masina sau pe jos. Acolo se afla defileul Buynocsko si pestera Yagodinska bine amenajata. Zona ofera trasee pentru ciclism si echitatie. Exista o baza de calarie la capatul satului.

Defileul Trigrad este, de asemenea, un loc de alpinism. Caile sunt intinse pe langa pestera Gatul Diavolului. Traseele sunt de mare dificultate si nu sunt potrivite pentru incepatori.

Trigradul este un loc, care s-a pastrat intact de secole, lasat departe de lumea moderna aglomerata si zgomotoasa. Natura magnifica si localnicii ospitalieri transforma vacanta in acest frumos sat intr-o experienta memorabila si placuta. Multe pensiuni din sat intampina vizitatorii cu ospitalitate deosebita si mese delicioase Rhodope.