Vothonas, insula Santorini

Se află la 3,3 km de Fira, lângă Messaria. A fost construit pe ambele părți ale unui defileu, care are o lungime de aproximativ 5 km.

Potrivit Dr.Vothonas, insula Santorini Dora Monioudi Gavala*, satul a fost construit în centrul unui defileu, de asemenea punctul în care se întâlnesc două defileuri mai mici. Aparține tipului de așezări săpate și dezvoltate de-a lungul ramurilor acelor canale care se revarsă în zona din jur. Apare în surse scrise și desene pe la jumătatea secolului al XVIII-lea și este prezent în reprezentarea lui Olivier despre Santorini din 1801. Așezarea este o combinație de spații construite și deschise și structuri atât tăiate în pământ, cât și construite deasupra acestuia. Fundul văii era principala axă de circulație. De aici porneau poteci înguste și ascendente care duceau la locuințele plasate mai sus. Nobilul englez Theodore Bent, care a vizitat Santorini în 1883, a scris despre Vothonas că "albia torentului formează strada, de o parte și de alta sunt grădini minunate, căci în acest loc protejat totul înflorește...". În momentul în care Bent a vizitat Santorini, Vothonas a cunoscut o perioadă de prosperitate. În ultimele decenii ale secolului al XIX-lea, această prosperitate și-a lăsat amprenta asupra spațiului construit, dându-i fațade impresionante cu piloni, tavane înalte și spații ample în structuri excavate, intrări grandioase.

Cel mai ușor mod de a găsi vechiul sat Vothonas este să mergeți pe așa-numitul "Potamos", care începe de pe drumul care duce la Kamari, pe partea opusă tavernei "Kritikos". Veți vedea mai întâi în stânga capela albă a Sfântului Prokopios și, mai jos, clădirile vechi sculptate pe pereții defileului, formând decoruri impresionante. În dreapta, mai jos pe acest drum îngust și în spirală, plin de peșteri și clădiri sculptate, veți vedea casele satului, unele dintre ele fiind renovate.

În Vothonas veți observa mai multe biserici, dar cea mai impresionantă se află în afara așezării. Este vorba de biserica săpată în stâncă Panagia Trypa (Fecioara Maria în gaură) sau Panagia Sergena, sărbătorită în fiecare an pe 2 februarie. Această biserică izolată a fost folosită de localnici ca refugiu în timpul dominației turcești. La vremea respectivă, aceștia obișnuiau să urce acolo cu ajutorul unei scări de lemn, care a fost trasă ulterior pentru a împiedica accesul dușmanilor lor. Panagia Trypa (Fecioara Maria în gaură) trebuie să își fi primit numele de la fereastra mică. La exterior pare o gaură lată de un metru, din care o cărare elicoidală săpată în roca vulcanică ajunge în interior.

Pentru a ajunge la biserică pe jos, veți face stânga, vizavi de biserica Panagia din centrul orașului Vothonas, unde se termină "Potamos". După ce treceți pe lângă alte câteva case, drumul se termină și veți continua pe jos urmând o potecă de pietriș. Mergeți pe dreapta, urmând o cărare distinctă între rocile vulcanice, iar în 5 minute veți da ochii cu un platou și cu impresionanta biserică Sergena. Este unul dintre cele mai frumoase locuri de pe insulă și vă veți bucura de liniște și intimitate.